Bermmonument voor alle dodelijk slachtoffers op provinciale wegen in Utrecht

 

 

Vanmiddag zijn wij op uitnodiging bij de heer Harry Murraij op kantoor in De Meern geweest,

Districtmanager district West van de provinciale wegen in de provincie Utrecht.

Hierbij hebben wij een zeer fijn gesprek kunnen voeren naar aanleiding van de plaatsing van een bermmonument voor onze dochter Priscilla Visser.

 

Al geruime tijd zijn de beleidsmedewerkers van Steunpunt West van de provincie Utrecht bezig geweest om na te denken over een gepaste vorm van een gedenkteken langs de wegen die zij beheren.

 

Op de plek van een dodelijk ongeval ontstaat al snel een zogenaamde bermmonument, opgericht door nabestaanden van slachtoffers verkeer. Dit is een manier van verwerken die men ook in Nederland steeds vaker ziet. Aangezien de regelgeving tot voor kort, in de provincie Utrecht, maar ook daar buiten, onduidelijk is geweest (gedoogd beleid), ontstonden van tijd tot tijd hele vervelende situaties tussen uitvoerders en nabestaanden.

Gedenktekens die zonder mededeling door de wegbeheerders werden weggehaald, bloemen die ontruimd werden, verzoeken van nabestaanden die botweg afgewezen werden.

 

 

Binnen de Provincie Utrecht wordt vanaf heden een duidelijk beleid gevoerd die nabestaanden zullen aanspreken

 

  • Nabestaanden van alle dodelijk slachtoffer binnen de Provincie Utrecht kunnen via een contactpersoon van Slachtofferhulp een monument/gedenksteen aanvragen voor op de plek van het ongeluk

           PVF zal hierin ook ondersteuning kunnen bieden

 

  • De kosten van het monument en het plaatsen ervan is geheel voor de kosten van de provincie

 

  • De afmeting en de vorm van de gedenksteen; een sokkel van zwart marmer en een gedenkplaat, worden door de provincie bepaald

 

  • De nabestaanden mogen zelf de invulling (de tekst) van het gedenksteen aangeven

 

  • De plaats waarvan het gedenksteen wordt, in overleg met de nabestaande(n) en de provincie bepaald. In ieder geval dient het vlakbij de plaats van het ongeval te worden geplaatst.

 

 

  • De provincie blijft, ivm de veiligheid, ondersteuning geven bij “grotere “evenementen/bijeenkomsten”rondom het bermmonument en zal hierin betrokken moeten worden

 

 

De plaatsing van het gedenksteen/bermmonument voor Priscilla zal de eerste zijn in de geschiedenis van de officiële plaatsing van bermmonumenten die (helaas) kunnen komen in de provincie Utrecht.

Wij zullen ook de nodige aandacht aan deze gebeurtenis schenken door een kleine ceremonie aan toe te wijden op de plek van het ongeluk aan de kruising Koppeldijk/Heemsteedseweg te Houten

 

De geplande datum zal rond half oktober zijn.

 

Wij stellen uw aanwezigheid op deze dag zeer op prijs en voelt u zich vrij om te komen.

Wij houden u graag op de hoogte.